Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kruche rożki z nadzieniem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 150
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Są naprawdę pyszne, idealnie kruche, wprost rozpływające się w ustach oraz przy okazji niezwykle proste w przygotowaniu. Możecie je wypełnić swoim ulubionym nadzieniem lub uformować w kształt rogalików.

Kruche rożki z nadzieniem

Składniki:

Kruche rożki z nadzieniem

Około 20 sztuk:

Dodatkowo:

  • marmolada/nadzienie

 

Ponadto:

  • jajko do posmarowania wierzchu
  • cukier do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Kruche rożki z nadzieniem

Ciasto:

Kruche rożki z nadzieniem
Ciasto powinno być jednolite i dobrze schłodzone.

Mąkę, zimne masło lub margarynę, cukier oraz jajko dokładnie zagnieść i następnie schłodzić w lodówce przez około 30 minut

Formowanie:

Kruche rożki z nadzieniem
Ciasteczka powinny mieć dokładnie sklejone boki.

Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości 4-5 mm i wyciąć z niego kwadraty o boku około 7 cm.
Na środku każdego z nich umieścić po odrobinie dowolnego nadzienia.
Kwadraty złożyć po przekątnej delikatnie zlepiając boki.

Przed pieczeniem:

Kruche rożki z nadzieniem
Rożki można posypać innymi dodatkami lub zostawić bez.

Ciastka przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować uprzednio roztrzepanym jajkiem i dodatkowo można posypać grubym cukrem.

Pieczenie:

Kruche rożki z nadzieniem
Gotowe ciasteczka powinny być zarumienione.

Rożki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 17-20 minut w temperaturze 180 stopni.