tumilek

tumilek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Rożki z jabłkami i rabarbarem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami i rabarbarem świetnie smakują jeszcze cieplutkie. Pyszności :P

Rożki z jabłkami i rabarbarem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Rożki z jabłkami i rabarbarem

Na rożki

  • 130 g ciasta francuskiego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 małe jabłko
  • 50 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru do "nadzienia" + 1 łyżeczka cukru do posypania rożków
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Rożki z jabłkami i rabarbarem
1) Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.

2) Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę. Rabarbar myjemy, kroimy drobno i wrzucamy do miski razem z jabłkami. Wsypujemy cynamon oraz cukier. Wszystko łączymy i mamy gotowe "nadzienie".

3) Masło z olejem rozpuszczamy w rondelku.

4) Ciasto francuskie dzielimy na dwa równe podłużne pasy. Smarujemy pasy rozpuszczonym tłuszczem i układamy na końcu jednego pasa nadzienie.

5) Zaginamy ciasto na skos, nakładamy nadzienie i zaginamy. Powtarzamy czynność do końca, formując trójkątny rożek.

6) Z drugim pasem postępujemy tak samo i smarujemy rozpuszczonym tłuszczem.

7) Posypujemy cukrem i pieczemy przez ok. 15 minut.

8) Rożki wyciągamy z piekarnika i podajemy ciepłe.
Rożki z jabłkami i rabarbarem
Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę. Rabarbar myjemy, kroimy drobno i wrzucamy do miski razem z jabłkami. Wsypujemy cynamon oraz cukier. Wszystko łączymy i mamy gotowe "nadzienie".
Rożki z jabłkami i rabarbarem
Ciasto francuskie dzielimy na dwa równe podłużne pasy. Smarujemy pasy rozpuszczonym tłuszczem i układamy na końcu jednego pasa nadzienie.
Rożki z jabłkami i rabarbarem
Zaginamy ciasto na skos, nakładamy nadzienie i zaginamy. Powtarzamy czynność do końca, formując trójkątny rożek.
Rożki z jabłkami i rabarbarem
Z drugim pasem postępujemy tak samo i smarujemy rozpuszczonym tłuszczem.
Rożki z jabłkami i rabarbarem
Posypujemy cukrem i pieczemy przez ok. 15 minut.
Rożki z jabłkami i rabarbarem
Rożki wyciągamy z piekarnika i podajemy ciepłe.