Sposób przygotowania:
Rożki z jabłkami i rabarbarem
1) Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
2) Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę. Rabarbar myjemy, kroimy drobno i wrzucamy do miski razem z jabłkami. Wsypujemy cynamon oraz cukier. Wszystko łączymy i mamy gotowe "nadzienie".
3) Masło z olejem rozpuszczamy w rondelku.
4) Ciasto francuskie dzielimy na dwa równe podłużne pasy. Smarujemy pasy rozpuszczonym tłuszczem i układamy na końcu jednego pasa nadzienie.
5) Zaginamy ciasto na skos, nakładamy nadzienie i zaginamy. Powtarzamy czynność do końca, formując trójkątny rożek.
6) Z drugim pasem postępujemy tak samo i smarujemy rozpuszczonym tłuszczem.
7) Posypujemy cukrem i pieczemy przez ok. 15 minut.
8) Rożki wyciągamy z piekarnika i podajemy ciepłe.
2) Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę. Rabarbar myjemy, kroimy drobno i wrzucamy do miski razem z jabłkami. Wsypujemy cynamon oraz cukier. Wszystko łączymy i mamy gotowe "nadzienie".
3) Masło z olejem rozpuszczamy w rondelku.
4) Ciasto francuskie dzielimy na dwa równe podłużne pasy. Smarujemy pasy rozpuszczonym tłuszczem i układamy na końcu jednego pasa nadzienie.
5) Zaginamy ciasto na skos, nakładamy nadzienie i zaginamy. Powtarzamy czynność do końca, formując trójkątny rożek.
6) Z drugim pasem postępujemy tak samo i smarujemy rozpuszczonym tłuszczem.
7) Posypujemy cukrem i pieczemy przez ok. 15 minut.
8) Rożki wyciągamy z piekarnika i podajemy ciepłe.
cherry