Sposób przygotowania:
Półfrancuskie rożki z budyniem
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut.
2. W połowie mleka rozpuszczamy budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń studzimy.
3. Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty. Na każdy nakładamy po porcji budyniu, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi.
4. Tak przygotowane rożki układamy na blaszce ( niczym nie wyłożonej ) i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia. 5. Upieczone rożki studzimy, oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.
Rady: Z przepisu wychodzi dwie spore blaszki rożków. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
2. W połowie mleka rozpuszczamy budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń studzimy.
3. Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty. Na każdy nakładamy po porcji budyniu, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi.
4. Tak przygotowane rożki układamy na blaszce ( niczym nie wyłożonej ) i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia. 5. Upieczone rożki studzimy, oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.
Rady: Z przepisu wychodzi dwie spore blaszki rożków. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.