Sposób przygotowania:
Półfrancuskie rożki z powidłem śliwkowymWykonanie ciasta:
Z podanych składników należy zagnieść ciasto. Następnie z ciasta uformować kulę i dać ją do lodówki do schłodzenia na co najmniej 60 minut.
Formowanie rożków:
Następnie schłodzone ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i kroić w kwadraty o wielkości takiej jakiej chcemy mieć ciastka. Na każdy kwadrat nałożyć porcję powidła śliwkowego ( tak na środek ) , złożyć na pół formując trójkąt i zlepić brzegi, można zlepić widelcem, następnie rożki nakłuć widelcem.
Do pieczenia:
Rożki układamy na blasze, suchej i niczym nie wyłożonej.
Pieczenie:
Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Upieczone rożki studzimy.
Podanie:
Wystudzone rożki oprószamy cukrem pudrem. Podajemy i smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 30 gotowych rożków.
Śmietana najlepiej gęsta.
Blaszki niczym nie smarujemy, ani nie wykładamy.
skuter5
Babeczka35
Proszę się częstować :)