Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Półfrancuskie rożki z powidłem śliwkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne niezwykle kruche rożki półfrancuskie z powidłem śliwkowym. Idealne na podwieczorek i dla gości. Upieczcie koniecznie.

Półfrancuskie rożki z powidłem śliwkowym

Składniki:

Półfrancuskie rożki z powidłem śliwkowym

Ciasto:

Dodatkowo:

  • 1 słoik powidła śliwkowego
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • cukier puder do oprószenia rożków

Sposób przygotowania:

Półfrancuskie rożki z powidłem śliwkowym

Wykonanie ciasta:

Półfrancuskie rożki z powidłem śliwkowym
Z podanych skąłdników należy zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić.

Z podanych składników należy zagnieść ciasto. Następnie z ciasta uformować kulę i dać ją do lodówki do schłodzenia na co najmniej 60 minut.

Formowanie rożków:

Półfrancuskie rożki z powidłem śliwkowym
Następnie z ciasta formujemy rożki z powidłem śliwkowym.

Następnie schłodzone ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i kroić w kwadraty o wielkości takiej jakiej chcemy mieć ciastka. Na każdy kwadrat nałożyć porcję powidła śliwkowego ( tak na środek ) , złożyć na pół formując trójkąt i zlepić brzegi, można zlepić widelcem, następnie rożki nakłuć widelcem.

Do pieczenia:

Półfrancuskie rożki z powidłem śliwkowym
Rożki półfrancuskie układać na suchej blasze.

Rożki układamy na blasze, suchej i niczym nie wyłożonej.

Pieczenie:

Półfrancuskie rożki z powidłem śliwkowym
Rożki półfrancukie piec do zrumienienia przez około 25minut.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Upieczone rożki studzimy.

Podanie:

Półfrancuskie rożki z powidłem śliwkowym
Gotowe rożki oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.

Wystudzone rożki oprószamy cukrem pudrem. Podajemy i smacznego życzę.



Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 30 gotowych rożków.
Śmietana najlepiej gęsta.
Blaszki niczym nie smarujemy, ani nie wykładamy.