edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Kruche talarki korzenne z żurawiną

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Cudownie kruche ciasteczka pachnące korzennymi przyprawami, doskonałe co nieco do filiżanki jesiennej herbaty :)

Kruche talarki korzenne z żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche talarki korzenne z żurawiną

 

  • 30 dag mąki pszennej typ 650 + do podsypania przy wałkowaniu
  • 10 dag cukru pudru
  • opakowanie 20 g przyprawy do ciasteczek korzennych
  • 20 dag zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 10 dag suszonej żurawiny

 

Sposób przygotowania:

Kruche talarki korzenne z żurawiną
Do miski przesiałam mąkę, dodałam cukier puder i przyprawę do ciasteczek, wymieszałam. Masło dokładnie posiekałam z sypkimi składnikami. Dodałam oddzielone od białek żółtka (białka zamroziłam na kiedy indziej) i szybko zagniotłam gładkie ciasto. Jeśli nie chce się zagnieść, można dodać odrobinkę zimnej wody. Ciasto zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowałam na oprószonej mąką stolnicy. Połowę placka posypałam żurawiną, przykryłam drugą połową i ponownie przewałkowałam na grubość 5-7 mm. Szklanką wykroiłam okrągłe ciasteczka i ułożyłam je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piekłam 15-18 minut w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem, uważając żeby się za mocno nie spiekły.
Kruche talarki korzenne z żurawiną
Zagniecione ciasto zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki.
Kruche talarki korzenne z żurawiną
Połowę rozwałkowanego placka posypałam żurawiną.
Kruche talarki korzenne z żurawiną
Żurawinę przykryłam drugą połówką ciasta i ponownie rozwałkowałam.
Kruche talarki korzenne z żurawiną
Szklanką wycięłam okrągłe ciasteczka i ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.