Sposób przygotowania:
Kruche talarki korzenne z żurawiną
Do miski przesiałam mąkę, dodałam cukier puder i przyprawę do ciasteczek, wymieszałam. Masło dokładnie posiekałam z sypkimi składnikami. Dodałam oddzielone od białek żółtka (białka zamroziłam na kiedy indziej) i szybko zagniotłam gładkie ciasto. Jeśli nie chce się zagnieść, można dodać odrobinkę zimnej wody. Ciasto zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowałam na oprószonej mąką stolnicy. Połowę placka posypałam żurawiną, przykryłam drugą połową i ponownie przewałkowałam na grubość 5-7 mm. Szklanką wykroiłam okrągłe ciasteczka i ułożyłam je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piekłam 15-18 minut w temperaturze 160 stopni z termo obiegiem, uważając żeby się za mocno nie spiekły.
iziona
edytaha
Dziekuję Iwonko, pyszne i też już niestety... zniknięte :D
gosia56
2milutka
MagdaMM
edytaha
Pyszne Gosiu, pachnące i kruchusieńkie :)
edytaha
Przykro mi Agatko, moje chrupacze pochłonęły w okamgnieniu :)
edytaha
Madziu! Jak miło, że się odezwałaś, już stęskniłam się za Tobą! :)
MagdaMM
Edytko, sorki ale cierpię teraz na chroniczny brak czasu. Więcej na pw ;))