Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Kruche tartaletki z tuńczykiem i jajecznicą

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nietypowe podanie jajecznicy, bo w kruchych tartaletkach. Można przygotować je na śniadanie, kolację lub przystawkę. Tak podana jajecznica smakuje na ciepło jak i na zimno. Połączenie tuńczyka z jajkami to bardzo dobry pomysł. Polecam.

Kruche tartaletki z tuńczykiem i jajecznicą

Składniki:

Kruche tartaletki z tuńczykiem i jajecznicą

Ciasto:

Nadzienie:

  • 6 dużych jajek
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • masło do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • szczypiorek według uznania

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kruche tartaletki z tuńczykiem i jajecznicą
1. Przygotowujemy ciasto: Z podanych składników należy zagnieść ciasto, uformować z niego kulę i dać do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Schłodzone ciasto wałkować na lekko posypanej mąką stolnicy i wylepiać nim foremki na tartaletki ( Rada: foremki można posmarować cieniutko masłem lub margaryną i oprószyć bułką tartą ). Średnica foremek tak około 9 cm. Ciasto nakłuć widelcem i piec około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Upieczone wyjąć z foremek i wystudzić.

2. Przygotować nadzienie: Tuńczyka dokładnie odsączyć z zalewy. Szczypiorek wypłukać, osuszyć i drobno posiekać. Następnie na patelni rozgrzać masło, wbić jajka i smażyć mieszając, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową jajecznicę zdejąć z ognia, dodać dokładnie odsączonego tuńczyka i całość delikatnie wymieszać.

3. Teraz podanie: Do kruchych tartaletek nałożyć jajecznicę i posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać i smacznego życzę. 



Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi cztery duże porcje.

Z przepisu wychodzi 12 sztuk tartaletek.