Sposób przygotowania:
Kruche tartaletki z tuńczykiem i jajecznicą
1. Przygotowujemy ciasto: Z podanych składników należy zagnieść ciasto, uformować z niego kulę i dać do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Schłodzone ciasto wałkować na lekko posypanej mąką stolnicy i wylepiać nim foremki na tartaletki ( Rada: foremki można posmarować cieniutko masłem lub margaryną i oprószyć bułką tartą ). Średnica foremek tak około 9 cm. Ciasto nakłuć widelcem i piec około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Upieczone wyjąć z foremek i wystudzić.
2. Przygotować nadzienie: Tuńczyka dokładnie odsączyć z zalewy. Szczypiorek wypłukać, osuszyć i drobno posiekać. Następnie na patelni rozgrzać masło, wbić jajka i smażyć mieszając, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową jajecznicę zdejąć z ognia, dodać dokładnie odsączonego tuńczyka i całość delikatnie wymieszać.
3. Teraz podanie: Do kruchych tartaletek nałożyć jajecznicę i posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać i smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi cztery duże porcje.
Z przepisu wychodzi 12 sztuk tartaletek.
2. Przygotować nadzienie: Tuńczyka dokładnie odsączyć z zalewy. Szczypiorek wypłukać, osuszyć i drobno posiekać. Następnie na patelni rozgrzać masło, wbić jajka i smażyć mieszając, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotową jajecznicę zdejąć z ognia, dodać dokładnie odsączonego tuńczyka i całość delikatnie wymieszać.
3. Teraz podanie: Do kruchych tartaletek nałożyć jajecznicę i posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać i smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi cztery duże porcje.
Z przepisu wychodzi 12 sztuk tartaletek.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję :)
gusia1000
Babeczka35
Dziękuję :)
lukrowanepierniczki
Babeczka35
Dziękuję i polecam :)