Sposób przygotowania:
Tartaletki z pastą łososiową
Spody do tartaletek
Mąkę wymieszać z solą. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folia spożywczą i schłodzic w lodówce ok 40-60 minut. Potem ciasto rozwałkować na grubość ok 4 mm. Szklanką o średnicy 6 cm wykroić z ciasta kółka. Wylepić foremki do tartaletek. Ja nie posiadam takich foremek i spody robię w metalowej formie do muffinek. Ciastem wylepić gniazda na muffinki, wylepić dno oraz bok o wysokości ok 5mm. Piec na złoty kolor ok 12-15 minut w piekarniku nagrzanym na 180 C, funkcja góra-dół. Po upieczeniu spody wyłożyć na talerz lub kratkę i wystudzić. Z podanych składników wychodzi ok 30 spodów.
Pasta łososiowa
Wędzonego łososia oraz mielony ser przełożyć do rozdrabniacza. Dodać jogurt naturalny i całość zmiksować na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt sucha należy dodać więcej jogurtu. Jeśli potrzeba można dosolić do smaku ale łosoś jest wystarczająco słony.
Gotową pastą wypełnić kruche tartaletki. Można to zrobić za pomocą szpryc lub małej łyżeczki. Dowolnie udekorować. Ja wykorzystałam czarne oliwki, czarny sezam, koperek oraz słodką paprykę i suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.
Mąkę wymieszać z solą. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folia spożywczą i schłodzic w lodówce ok 40-60 minut. Potem ciasto rozwałkować na grubość ok 4 mm. Szklanką o średnicy 6 cm wykroić z ciasta kółka. Wylepić foremki do tartaletek. Ja nie posiadam takich foremek i spody robię w metalowej formie do muffinek. Ciastem wylepić gniazda na muffinki, wylepić dno oraz bok o wysokości ok 5mm. Piec na złoty kolor ok 12-15 minut w piekarniku nagrzanym na 180 C, funkcja góra-dół. Po upieczeniu spody wyłożyć na talerz lub kratkę i wystudzić. Z podanych składników wychodzi ok 30 spodów.
Pasta łososiowa
Wędzonego łososia oraz mielony ser przełożyć do rozdrabniacza. Dodać jogurt naturalny i całość zmiksować na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt sucha należy dodać więcej jogurtu. Jeśli potrzeba można dosolić do smaku ale łosoś jest wystarczająco słony.
Gotową pastą wypełnić kruche tartaletki. Można to zrobić za pomocą szpryc lub małej łyżeczki. Dowolnie udekorować. Ja wykorzystałam czarne oliwki, czarny sezam, koperek oraz słodką paprykę i suszone pomidory z czosnkiem i bazylią.