iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kruche z budyniem i owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Szybkie i pyszne ciasto z owocami, możemy wykorzystać tutaj wszystkie owoce zgodnie z sezonem u mnie dzisiaj jagody i truskawki.

Kruche z budyniem i owocami

Składniki:

Kruche z budyniem i owocami

ciasto:

dodatkowo:

  • 3,5 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • truskawki około 10 sztuk
  • jagody u mnie jeszcze mrożone około 3/4 szklanki
  • 3 łyżki wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Kruche z budyniem i owocami

ETAP 1:

Kruche z budyniem i owocami
Budyń wylać na wyłożony spód z kruchego ciasta.

Margarynę posiekać z cukrem i szczypta soli, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i jajka, szybko zagnieść ciasto i schłodzić około 1 godziny w lodówce.


Dwie szklanki mleka zagotować w pozostałym mleku rozrobić proszek budyniowy i wlać na gotujące się mleko, mieszając gotować do zgęstnienia.


3/4 schłodzonego ciasta wyłożyć na dnie formy ( 33 cm na 22 cm, wcześniej formę należy wyłożyć papierem do pieczenia na wyłożone w formie ciasto wylać ciepły budyń.

ETAP 2:

Kruche z budyniem i owocami
Wszystko ułożyć na ciepłym budyniu i upiec.

posypać owocami oraz wiórkami kokosowymi i na koniec kruszonką zrobioną z reszty ciasta.

Piec w temp.180 st około 35-40 minut po upieczeniu przestudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Tagi:

ciasto owoce