VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Kruche babeczki z kremem o smaku adwocata i bezami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Kruche i podzielne małe babeczki idealne do kawy. Z domowymi bezami i masą o smaku adwocata są wyśmienite.

Kruche babeczki z kremem o smaku adwocata i bezami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kruche babeczki z kremem o smaku adwocata i bezami

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • Szczypta soli
  • 120 g masła
  • 2 żółtka
  • Bezy:
  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru
  • Szczypta soli
  • Krem:
  • 100 g margaryny
  • 3 łyżki masy krówkowej o smaku adwocata

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z kremem o smaku adwocata i bezami

ETAP 1:

Kruche babeczki z kremem o smaku adwocata i bezami
Przygotowanie składników do kruchych babeczek

Mąkę przesiewamy do miski z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Dodajemy pokrojone kawałki masła. Siekamy wszystko nożem do połączenia składników. Robimy dołeczek i wbijamy dwa żółtka.

ETAP 2:

Kruche babeczki z kremem o smaku adwocata i bezami
rozwałkowany placek do wycięcia babeczek

Całość szybko zagniatamy. Robimy kulę i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 3-4 mm.

ETAP 3:

Kruche babeczki z kremem o smaku adwocata i bezami
Przygotowane przed pieczeniem kruche babeczki

Wycinamy koła foremkami na babeczki o średnicy 7 cm. Dociskamy do środka foremki, nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 12-15 minut w temperaturze 200*C. Jeszcze ciepłe odwracamy i wyjmujemy z foremki. Studzimy.

ETAP 4:

Kruche babeczki z kremem o smaku adwocata i bezami

Białka ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem soli i cukru. Sztywna pianę przekładamy do szprycy cukierniczej. Wyciskamy małe bezy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Suszymy je te temperaturze 100*C przez 30 minut oraz 10 minut w 150*C. Odklejamy od papieru i przekładamy do pojemnika.

Krem: Margarynę w temperaturze pokojowej ubijamy na puch. Dokładamy masę krówkową o smaku adwocatowym oraz garść pokruszonych bezów. Całość mieszamy i przekładamy do babeczek. Na górze układamy po małym beziku. Gotowe babeczki chłodzimy w lodówce.


Tagi:

ciastka