Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Kruche ciasto z budyniem i jeżynami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Znakomite ciasto z budyniem oraz jeżynami - świetnie smakuje. Warto spróbować również z innymi owocami.

Kruche ciasto z budyniem i jeżynami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasto z budyniem i jeżynami

 

  • Kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 żółtka
  • 1 całej jajko
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • dodatkowo:
  • 1 litr mleka
  • 3 budynie śmietankowe
  • 250 gram jeżyn
  • 6 biszkoptów

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z budyniem i jeżynami
Ze składników na kruche ciasto: jogurt mieszamy razem z proszkiem do pieczenia. Na stolnicy wysypujemy mąkę i cukier, dodajemy miękkie masło, jajko, żółtka oraz rozmieszany z jogurtem proszek do pieczenia - zagniatamy ciasto. dzielimy na 2 części (jedna nieco większa od drugiej). Mniejszą zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika, większą wałkujemy i wykładamy blaszkę. na cieście rozsypujemy pokruszone biszkopty (wtedy ciasto nadmiernie nie namoknie od budyniu). Na mleku gotujemy budynie, gorący rozlewamy na cieście, układamy jeżyny. Na sam koniec całość posypujemy startym na grubych oczkach ciastem, które wcześniej włożyliśmy do zamrażalki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 1 godziny w temp 180*
Kruche ciasto z budyniem i jeżynami
Etap 1 przygotowujemy wszystkie skladniki..
Kruche ciasto z budyniem i jeżynami
Etap 2 biszkopty zapobiegną namoknięciu ciasta kruchego
Kruche ciasto z budyniem i jeżynami
Etap 3 na budyniu układamy umyte jeżyny.
Kruche ciasto z budyniem i jeżynami
Etap 4 na koniec ścieramy resztę ciasta kruchego