Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z budyniem i jeżynami
Ze składników na kruche ciasto: jogurt mieszamy razem z proszkiem do pieczenia. Na stolnicy wysypujemy mąkę i cukier, dodajemy miękkie masło, jajko, żółtka oraz rozmieszany z jogurtem proszek do pieczenia - zagniatamy ciasto. dzielimy na 2 części (jedna nieco większa od drugiej). Mniejszą zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika, większą wałkujemy i wykładamy blaszkę. na cieście rozsypujemy pokruszone biszkopty (wtedy ciasto nadmiernie nie namoknie od budyniu). Na mleku gotujemy budynie, gorący rozlewamy na cieście, układamy jeżyny. Na sam koniec całość posypujemy startym na grubych oczkach ciastem, które wcześniej włożyliśmy do zamrażalki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 1 godziny w temp 180*
zbysiowa
Magdalenaa