Sposób przygotowania:
Kokosanki na białkachETAP 1:
W rondelku stopić masło, dodać mleko i cukier puder. Podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści, a całość będzie bardzo gorąca, ale nie wrząca. Dodać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
Do piany dodać wystudzone wiórki, delikatnie wymieszać łopatką lub łyżką.
Na przygotowaną blachę nałożyć łyżką porcję masy. Nie ma potrzeby dociskania i wygładzania, nieforemne kokosanki są zdecydowanie ładniejsze.
Piec około 15-20 minut do ładnego zrumienienia.
Zdjąć z blachy po lekkim wystygnięciu, dostudzić na kratce kuchennej.
biedroneczki