edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kokosanki na białkach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Ciastka bardzo niebezpieczne! Choć są niezwykle sycące, nie sposób poprzestać na jednym. Po pierwszym sięga się po kolejne i kolejne. Dlatego… zalecam ostrożność :)

Kokosanki na białkach Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Kokosanki na białkach

 

Sposób przygotowania:

Kokosanki na białkach

ETAP 1:

W rondelku stopić masło, dodać mleko i cukier puder. Podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści, a całość będzie bardzo gorąca, ale nie wrząca. Dodać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem).

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
Do piany dodać wystudzone wiórki, delikatnie wymieszać łopatką lub łyżką.
Na przygotowaną blachę nałożyć łyżką porcję masy. Nie ma potrzeby dociskania i wygładzania, nieforemne kokosanki są zdecydowanie ładniejsze.

Piec około 15-20 minut do ładnego zrumienienia.
Zdjąć z blachy po lekkim wystygnięciu, dostudzić na kratce kuchennej.

Kokosanki na białkach
Masło rozpuścić, dodać do niego cukier puder.
Kokosanki na białkach
Wiórki dokładnie wymieszać ze stopionym masłem.
Kokosanki na białkach
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Kokosanki na białkach
Dodać wiórki i delikatnie wymieszać łopatką.
Kokosanki na białkach
Porcje masy nałożyć łyżką na wyściełaną papierem blachę.
Kokosanki na białkach
Upiec do zrumienienia.

Tagi:

ciastka kokos