Sposób przygotowania:
Kruche z śliwkami i budyniową pianką
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone masło i żółtka oraz wsypujemy cukier. Zagniatamy gładkie ciasto, formujemy kulę i dzielimy na 2 części ( 3/4 i 1/4 ). Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
W międzyczasie śliwki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na połówki i wyjmujemy pestki. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
Pianka : białka ubijamy na sztywno i wsypujemy cukier przez chwilę razem mieszamy. Wsypujemy proszek budyniowy i mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy, wylepiamy ciastem tortownicę i posypujemy bułką tartą, wkładamy piankę budyniową i układamy śliwki. Ścieramy resztę ciasta i układamy na śliwkach.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
W międzyczasie śliwki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na połówki i wyjmujemy pestki. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
Pianka : białka ubijamy na sztywno i wsypujemy cukier przez chwilę razem mieszamy. Wsypujemy proszek budyniowy i mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy, wylepiamy ciastem tortownicę i posypujemy bułką tartą, wkładamy piankę budyniową i układamy śliwki. Ścieramy resztę ciasta i układamy na śliwkach.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
SylaUla
kuchenny świat