kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Kruche z śliwkami i budyniową pianką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na szybkie i proste w przygotowaniu kruche ciasto z śliwkami i budyniową pianką. Polecam na deser lub podwieczorek.

Kruche z śliwkami i budyniową pianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche z śliwkami i budyniową pianką

Na ciasto :

  • 2 szklanki mąki
  • 20 dag masła
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka bułki tartej - do posypania na ciasto

Na piankę budyniową :

  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe w proszku ( na 0,5 l )

Pozostałe składniki:

Sposób przygotowania:

Kruche z śliwkami i budyniową pianką
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone masło i żółtka oraz wsypujemy cukier. Zagniatamy gładkie ciasto, formujemy kulę i dzielimy na 2 części ( 3/4 i 1/4 ). Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
W międzyczasie śliwki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na połówki i wyjmujemy pestki. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
Pianka : białka ubijamy na sztywno i wsypujemy cukier przez chwilę razem mieszamy. Wsypujemy proszek budyniowy i mieszamy do połączenia się składników.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy, wylepiamy ciastem tortownicę i posypujemy bułką tartą, wkładamy piankę budyniową i układamy śliwki. Ścieramy resztę ciasta i układamy na śliwkach.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Kruche z śliwkami i budyniową pianką
Do miski wkładamy mąkę, żółtka, masło, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto.
Kruche z śliwkami i budyniową pianką
Do ubitej pianki wsypujemy budyń w proszku i mieszamy.
Kruche z śliwkami i budyniową pianką
Śliwki myjemy i kroimy na pół, wyjmujemy pestki.
Kruche z śliwkami i budyniową pianką
Na piance budyniowej układamy połówki śliwek.