paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Kruche ciasto ze śliwką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne i bardzo tradycyjne kruche ciasto ze świeżymi śliwkami i gałką muszkatołową osypane kruszonką

Kruche ciasto ze śliwką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche ciasto ze śliwką

 

  • masło 1 kostka
  • mąka 2 szklanki
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • cukier 1 szklanka
  • żółtko 2 sztuki
  • jajko 1 sztuka
  • śliwki węgierki 1 kg

 

  • na kruszonkę:

 

 

  • dodatkowo:

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto ze śliwką
Śliwki węgierki opłukać osuszyć przekroić na pół i wypestkować. Z podanych składników na kruche ciasto zagnieść je i przez godzinę schłodzić w lodówce. Następnie ciasto wyjąc rozwałkować, wyłożyć nim formę, nakłuć i podpiec przez 10 minut w temp. 180 stopni. Na cieście układać śliwki a następnie oprószyć je do smaku cukrem waniliowym i gałką. Ze składników na kruszonkę zagnieść ją w rękach. Śliwki posypać kruszonką. Piec w temp. 180 stopni przez 35-40 minut.
Kruche ciasto ze śliwką
Z podanych składników na kruche ciasto zagnieść je i przez godzinę schłodzić w lodówce.
Kruche ciasto ze śliwką
Na cieście układać śliwki a następnie oprószyć je do smaku cukrem waniliowym i gałką.
Kruche ciasto ze śliwką
Ze składników na kruszonkę zagnieść ją w rękach
Kruche ciasto ze śliwką
Śliwki posypać kruszonką. Piec w temp. 180 stopni przez 35-40 minut.