Sposób przygotowania:
Ciasto mannowiec ze śliwkami
Warstwa śliwkowa:
Śliwki opłukać, osączyć, wypestkować, przełożyć do rondla, dodać masło, cukier i sok, podsmażyć na wolnym ogniu.
Zdjąć rondel z ognia, zmiksować owoce blenderem, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretek, dodać jogurt, wymieszać.
Warstwa z kaszy manny:
Do garnka wlać mleko, dodać pozostałe składniki, ciągle mieszając, doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia, lekko przestudzić.
Na dnie tortownicy, wyłożyć warstwę herbatników białych i wylać na nie mus śliwkowy, odstawić do lodówki do stężenia.
Znowu wyłożyć warstwę herbatników kakaowych i masę z kaszy.
Wyłożyć trzecią warstwę herbatników, polać wierzch ciasta polewą czekoladową, udekorować jeżynami i listkami mięty.
Śliwki opłukać, osączyć, wypestkować, przełożyć do rondla, dodać masło, cukier i sok, podsmażyć na wolnym ogniu.
Zdjąć rondel z ognia, zmiksować owoce blenderem, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretek, dodać jogurt, wymieszać.
Warstwa z kaszy manny:
Do garnka wlać mleko, dodać pozostałe składniki, ciągle mieszając, doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia, lekko przestudzić.
Na dnie tortownicy, wyłożyć warstwę herbatników białych i wylać na nie mus śliwkowy, odstawić do lodówki do stężenia.
Znowu wyłożyć warstwę herbatników kakaowych i masę z kaszy.
Wyłożyć trzecią warstwę herbatników, polać wierzch ciasta polewą czekoladową, udekorować jeżynami i listkami mięty.
SylaUla
Danusia19671