eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Odwrócone ciasto śliwkowe Eli z niespodzianką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przygotowałam odwrócone ciasto śliwkowe , czyli śliwki na dole a na wierzchu ciasto. Do śliwek włożyłam migdały.

Odwrócone ciasto śliwkowe Eli z niespodzianką

Składniki:

Odwrócone ciasto śliwkowe Eli z niespodzianką

ciasto

  • szklanka - 250 ml
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka kefiru

pozostałe składniki

dodatki

  • margaryna do wysmarowania formy
  • cukier puder do posypania ciasta
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Odwrócone ciasto śliwkowe Eli z niespodzianką

przygotowanie składników

Odwrócone ciasto śliwkowe Eli z niespodzianką
Z opłukanych i osuszonych śliwek usunąć pestki.Migdały sparzyć i obrać ze skórek.

Śliwki opłukać i osuszyć. Przekroić śliwki na pół i usunąć pestki. Migdały zalać wrzątkiem, zostawić na 5 minut i odlać. Zalać migdały zimną wodą, odlać i usunąć skórki.

przygotowanie składników cd

Odwrócone ciasto śliwkowe Eli z niespodzianką
Połówki śliwek z migdałami ułożyć w tortownicy skórką do góry.

Tortownicę wysmarować margaryną i dno wyłożyć papierem do pieczenia. Do każdej połówki śliwki włożyć po dwa migdały. W tortownicy ( 25 cm ) ułożyć połówki śliwek z migdałami skórką do góry.

przygotowanie ciasta

Odwrócone ciasto śliwkowe Eli z niespodzianką
Przygotować ciasto i wylać na ułożone śliwki.

Margarynę roztopić i przestudzić. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić na puszystą masę.

Do ubitej masy dodawać na przemian mąkę z proszkiem i kefir i mieszać mikserem.

Na koniec dodać margarynę i razem wymieszać. Gowewe ciasto wylać na śliwki.

pieczenie ciasta

Odwrócone ciasto śliwkowe Eli z niespodzianką
Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C przez 60 - 70 minut do suchego patyczka.

Tortownicę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C ( z termoobiegiem 160 stopni C ) i piec około 60 - 70 minut do suchego patyczka.

podawanie

Odwrócone ciasto śliwkowe Eli z niespodzianką

Wyjęte z piekarnika ciasto przestudzić i wyjąć z tortownicy. Odwrócić ciasto śliwkami do góry, posypać cukrem pudrem i podawać.


Tagi:

deser