Sposób przygotowania:
Odwrócone ciasto śliwkowe Eli z niespodziankąprzygotowanie składników
Śliwki opłukać i osuszyć. Przekroić śliwki na pół i usunąć pestki. Migdały zalać wrzątkiem, zostawić na 5 minut i odlać. Zalać migdały zimną wodą, odlać i usunąć skórki.
przygotowanie składników cd
Tortownicę wysmarować margaryną i dno wyłożyć papierem do pieczenia. Do każdej połówki śliwki włożyć po dwa migdały. W tortownicy ( 25 cm ) ułożyć połówki śliwek z migdałami skórką do góry.
przygotowanie ciasta
Margarynę roztopić i przestudzić. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Jajka, cukier i cukier waniliowy ubić na puszystą masę.
Do ubitej masy dodawać na przemian mąkę z proszkiem i kefir i mieszać mikserem.
Na koniec dodać margarynę i razem wymieszać. Gowewe ciasto wylać na śliwki.
pieczenie ciasta
Tortownicę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C ( z termoobiegiem 160 stopni C ) i piec około 60 - 70 minut do suchego patyczka.
podawanie
Wyjęte z piekarnika ciasto przestudzić i wyjąć z tortownicy. Odwrócić ciasto śliwkami do góry, posypać cukrem pudrem i podawać.
SylaUla
eli_555
Dziękuję, było pyszne.
cherry
eli_555
Dziękuję