Sposób przygotowania:
Tort bezowy z malinami i borówkami amerykańskimi
Białka z temperatury pokojowe z dodatkiem szczypty soli ubijamy z dodatkiem drobnego cukru kryształu wsypując porcjami aż do skończenia. Piana być lśniąca i sztywna, pod koniec ubijania wsypujemy mąkę kartoflaną i sok z cytryny lub ocet. Delikatnie mieszamy i wykładamy masę na papierowe okręgi narysowane wcześniej na 16 cm od talerzyka lub tortownicy.
Układamy na blaszkach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 100-120 stopni termoobiegu i suszymy około 1,5 godziny. Upieczone zostawiamy w piekarniku aż do wystudzenia.
Przygotowujemy masę ze śmietany 30% i serka mascarpone: ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i pod koniec wsypujemy śmietanę fix i chwilkę ubijamy. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy, smarujemy masą pierwszy blat bezowy i układamy maliny i borówki amerykańskie. Przykładamy następnym blatem i tak trzy razy.
Po wierzchu też smaryujemy masą i układamy maliny i borówki i dekorujemy listkami mięty.
Schładzamy tort w lodówce około 2 godziny.
Układamy na blaszkach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 100-120 stopni termoobiegu i suszymy około 1,5 godziny. Upieczone zostawiamy w piekarniku aż do wystudzenia.
Przygotowujemy masę ze śmietany 30% i serka mascarpone: ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i pod koniec wsypujemy śmietanę fix i chwilkę ubijamy. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy, smarujemy masą pierwszy blat bezowy i układamy maliny i borówki amerykańskie. Przykładamy następnym blatem i tak trzy razy.
Po wierzchu też smaryujemy masą i układamy maliny i borówki i dekorujemy listkami mięty.
Schładzamy tort w lodówce około 2 godziny.
SylaUla
jagoda59
dziękuję :)