jerzorek.lysy

jerzorek.lysy

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Krupnik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pożywna zupa - wiadomo, krupnik. Składniki dla 4 osób.

Krupnik

Składniki:

Krupnik

 

  • ziarenek ziela angielskiego, łyżeczka otartego majeranku, gałązki natki pietruszki, sól, pieprz i maggi do smaku.

Sposób przygotowania:

Krupnik
Zagotować 2-2,5l wody, dodać kości, przyprawy, marchewkę, pietruszkę i seler pokrojone w talarki; po 20min gotowania na niewielkim ogniu na gotujący się wywar wsypywać powoli kaszę i zamieszać ; po kolejnych 20min dodać ziemniaki pokrojone w drobna kostkę, posolić - jedną czubata łyżeczką, doprawić maggi. Gotować kolejne 20min do miękkości ziemniaków. Na talerzu doprawić pieprzem i drobniutko pokrojoną natką pietruszki. Podawać z chlebkiem. Można dla wyostrzenia smaku dodać do talerza zupy, łyżkę tzw. "wody z ogórków kiszonych".