eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Krupnik Eli na kościach schabowych

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Krupnik gotowany na mięsnych kościach schabowych z cebulką, ziemniakami, przyprawami i posiekanym koperkiem.

Krupnik Eli na kościach schabowych

Składniki:

Krupnik Eli na kościach schabowych

wywar

  • 1 duża mięsista kość schabowa
  • 1 cebula
  • 5 listków laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • sól do smaku

pozostałe składniki

  • 50 dkg kaszy wiejskiej
  • 8 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 średniego selera
  • 1 pęczek koperku

przyprawy

  • pieprz do smaku
  • maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Krupnik Eli na kościach schabowych

przygotowanie wywaru

Krupnik Eli na kościach schabowych
Ugotować wywar na kości schabowej z dodatkiem cebuli, liści laurowych i ziela angielskiego.

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Kość opłukać i włożyć do garnka.

Dodać ziele angielskie, liście laurowe, cebulę. zalać wodą, posolić i gotować aż mięso na kości będzie miękkie. Kość wyjąć z wywaru i ostudzić.

przygotowanie zupy

Krupnik Eli na kościach schabowych
Obrane i umyte warzywa pokroić w kostkę.

Marchewki, pietruszkę i seler obrać ze skórki, umyć i pokroić w kostkę.

przygotowanie zupy cd

Krupnik Eli na kościach schabowych
Odmierzyć pół kilograma wiejskiej kaszy.

Odważyć 500 gram kaszy wiejskiej.

przygotowanie zupy cd

Krupnik Eli na kościach schabowych
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.

przygotowanie zupy cd

Krupnik Eli na kościach schabowych
Obrane z kości mięso pokroić.

Z ostudzonych kości obrać mięso i pokroić.

przygotowanie zupy cd

Krupnik Eli na kościach schabowych
Umyty i osuszony koperek posiekać.

Koperek umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.

przygotowanie zupy cd

Do wrzącego wywaru dodać warzywa, kaszę, ziemniaki i gotować aż wszystko będzie miękkie. Gotową zupę doprawić pieprzem, maggi do smaku i dodać koperek. Smacznego!