Sposób przygotowania:
Zupa pomidorowa z ryżem
Oczyszczone skrzydełka wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i gotujemy przez 35 minut. W międzyczasie obieramy i kroimy warzywa na dość spore kawałki.
Dodajemy warzywa do wywaru i gotujemy 10 minut. Następnie wrzucamy ryż i gotujemy jeszcze przez kwadrans.
Dodajemy przecier pomidorowy oraz śmietanę rozmieszana z niewielką ilością zupy. Doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy zupę do smaku pieprzem i solą. Nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Dodajemy warzywa do wywaru i gotujemy 10 minut. Następnie wrzucamy ryż i gotujemy jeszcze przez kwadrans.
Dodajemy przecier pomidorowy oraz śmietanę rozmieszana z niewielką ilością zupy. Doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy zupę do smaku pieprzem i solą. Nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
BozenaMatuszczyk