Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Kruszonka 5

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kruszonka idealnie pasuje do popołudniowej kawy

Kruszonka 5

Składniki:

Kruszonka 5

 

  • 50 dkg mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajo
  • 6 żółtek
  • 25 dkg cukru
  • 6 białek
  • 2 łyżki kakao
  • 10 dkg bakalii

Sposób przygotowania:

Kruszonka 5
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, całe jajko, żółtka. Zarobić ciasto, podzielić je na 3 równe części. Do jednej części dodać kakao i wyrobić.Z białek i cukru pudru ubić sztywną pianę. Do piany dodać bakalie i wymieszać. Foremkę wysmarować tłuszczem. Na jej dno zetrzeć na grubych oczkach białą część ciasta. Na to zetrzeć ciasto kakaowe, wylać pianę z bakaliami i zetrzeć drugie ciasto białe. Piec w temp. 200 stopni przez 40 minut.

Tagi:

bakalie