sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Kryształek- kolorowy deser

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

W sezonie wiosennym nachodzi mnie ochota na tak zwane "ciasta na zimno". Proponuję bardzo kolorowy i smaczny deser. Możemy go przygotować razem z dzieckiem. W dzieciństwie często pomagałam mamie w krojeniu galaretek.

Kryształek- kolorowy deser

Składniki:

Kryształek- kolorowy deser

 

  • 800 g śmietany 18%
  • 1 galaretka szmaragdowa
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżki żelatyny
  • 50 ml zimnej wody
  • 4-5 łyżek cukru pudru

 

 

Sposób przygotowania:

Kryształek- kolorowy deser
Deser przygotowałam w dużej keksówce. Dzięki tej formie ciasto łatwo pokroimy na kromki. Możemy wysmarować ją masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Kiedy przestygnie wstawiamy do lodówki aby dobrze stężała. Następnie kroimy każdą w drobną kostkę. Żelatynę zalewamy zimną woda, kiedy napęcznieje rozpuszczamy. Śmietanę łączymy z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę oraz pokrojone wcześniej galaretki, dokładnie mieszamy. Wlewamy całość do keksówki, wierzch powinien być nieregularny. Wstawiamy deser do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.