BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kuleczki serowe

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzisiaj przygotowałam dla moich bliskich razem z moją 3 letnią wnuczką kuleczki serowe. Proste, szybkie ale przede wszystkim bardzo smaczne, a do popołudniowej herbatki pasują idealnie.

Kuleczki serowe Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Kuleczki serowe

 

  • twaróg półtłusty 2 kostki,
  • jajka 4 - 5 szt (w zależności od wielkości),
  • cukier waniliowy 1/2 op,
  • cukier 1/4 szkl,(według uznania),
  • mąka pszenna 2 pełne szkl,
  • soda oczyszczona 2 łyżeczki,
  • sól 1/2 łyżeczki,
  • śmietana kwaśna 3 - 4 łyżki,
  • dodatkowo;
  • cukier puder do posypania +2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • olej rzepakowy do smażenia ,

Sposób przygotowania:

Kuleczki serowe
Twaróg półtłusty przecisnąć przez praskę do ziemniaków do miski. Jajka rozbełtać z cukrem i cukrem waniliowym w garnuszku. Do sera dodać rozbełtane jajka z cukrem, mąkę wymieszaną z solą i sodą oczyszczoną oraz śmietanę.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do połączenia się w jedną masę (masa będzie się lekko kleiła do rąk).

W rondlu mocno zagrzać olej. Zwilżonymi rękoma nabierać ciasto i formować małe kulki, które wkładać do mocno nagrzanego oleju.

Smażyć na złoty kolor po wypłynięciu na powierzchnię oleju.

Wyjmować łyżką cedzakową i odsączać na ręczniku papierowym.

Wystudzone posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Kuleczki serowe
Ser przecisnąć przez praskę do ziemniaków do miski
Kuleczki serowe
Jajka rozbełtać z cukrem i cukrem waniliowym w garnuszku
Kuleczki serowe
Do sera dodać rozbełtane jajka oraz pozostałe składniki
Kuleczki serowe
Całość wymieszać do połączeniasię wszystkich składników
Kuleczki serowe
Formować małe kuleczki i smażyć na złoty kolor w mocno nagrzanym oleju
Kuleczki serowe
Po usmażeniu odsączac z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku
Kuleczki serowe
Gotowe wystudzone kulki posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym