Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Czekoladowo-śmietankowe babeczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czekoladowo-śmietankowe babeczki to deser doskonały na weekend, który możecie przygotować z dziećmi. Moim zdaniem te czekoladowe babeczki to nie mają sobie równych.

Czekoladowo-śmietankowe babeczki

Składniki:

Czekoladowo-śmietankowe babeczki

na ciasto

na krem

  • 250 ml mleka
  • 60 g budyniu śmietankowego
  • 50 g cukru
  • 3 żółtka

dodatkowo

  • 60 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Czekoladowo-śmietankowe babeczki
Ciasto: Mąkę, kakao, cukier puder, żółtka i masło łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Foremki na babeczki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto dzielimy na 8 części. Wałkujemy i wylepiamy dno i boki foremek. Z pozostałego ciasta wykrawamy 8 okręgów, które posłużą nam za wierzch babeczek. 

Budyń śmietankowy: 150 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy żółtka i budyń śmietankowy. Do gotującego się mleka dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę.

Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. studzimy.

Do środka foremek układamy po łyżce zimnego budyniu. Przykrywamy wcześniej przygotowanym wierzchem. Zlepiamy boki. Postępujemy tak ze wszystkimi 8 babeczkami. Pieczemy babeczki w 180 stopniach przez 20 minut. Studzimy. Wystudzone babeczki posypujemy cukrem pudrem.