Sposób przygotowania:
Czekoladowo-śmietankowe babeczki
Ciasto: Mąkę, kakao, cukier puder, żółtka i masło łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Foremki na babeczki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto dzielimy na 8 części. Wałkujemy i wylepiamy dno i boki foremek. Z pozostałego ciasta wykrawamy 8 okręgów, które posłużą nam za wierzch babeczek.
Budyń śmietankowy: 150 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy żółtka i budyń śmietankowy. Do gotującego się mleka dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę.
Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. studzimy.
Do środka foremek układamy po łyżce zimnego budyniu. Przykrywamy wcześniej przygotowanym wierzchem. Zlepiamy boki. Postępujemy tak ze wszystkimi 8 babeczkami. Pieczemy babeczki w 180 stopniach przez 20 minut. Studzimy. Wystudzone babeczki posypujemy cukrem pudrem.
Budyń śmietankowy: 150 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy żółtka i budyń śmietankowy. Do gotującego się mleka dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę.
Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. studzimy.
Do środka foremek układamy po łyżce zimnego budyniu. Przykrywamy wcześniej przygotowanym wierzchem. Zlepiamy boki. Postępujemy tak ze wszystkimi 8 babeczkami. Pieczemy babeczki w 180 stopniach przez 20 minut. Studzimy. Wystudzone babeczki posypujemy cukrem pudrem.
ciasteczka
biedroneczki