EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 259]

Domowe wafelki z kokosem i białą czekoladą

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Moja domowa wersja wafelków, które bez wątpienia są słodyczą mojego dzieciństwa. Czekolada, wiórki kokosowe to smak, którego nie da się zapomnieć. Szybkie i łatwe w przygotowaniu wafelki pozwalają przy małej czarnej z najbliższymi powspominać stare,

Domowe wafelki z kokosem i białą czekoladą

Składniki:

Domowe wafelki z kokosem i białą czekoladą

 

  • 200g dużych, kwadratowych, suchych, blatów wafla
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

 

  • Masa kokosowa:
  • 200g masła extra
  • 300g cukru
  • 250ml mleka
  • 380g mleka w proszku
  • 200g wiórków kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Domowe wafelki z kokosem i białą czekoladą

ETAP 1:

1. Do rondelka wlać mleko, dodać pokrojone na kawałki masło, cukier i całość podgrzewać aż do uzyskania płynnej konsystencji i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie wsypać mleko w proszku i dokładnie wymieszać aż do otrzymania jednolitej, gęstej masy. Następnie wsypać wiórki kokosowe i całość dokładnie wymieszać.

2. Masę wylać na pierwszy blat wafla, dokładnie rozsmarować, przycisnąć drugim blatem, (czynność powtarzać aż do wykończenia składników). Na końcu całość przycisnąć ciężką deską i wstawić do lodówki na około 2-3 godziny. Po tym czasie pokroić na prostokąty o wymiarach 7x3cm (wielkość wafelków wedle uznania).

3. Polewa:
Białą czekoladę połamać na kostki, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.
4. Wierzch każdego wafelka polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.