Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

kulki herbatnikowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

przepyszne kuleczki z herbatników

kulki herbatnikowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

kulki herbatnikowe

 

  • 2 paczki herbatnikow
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 30 g rodzynek
  • pół kostki margaryny
  • czekolada mleczna
  • łyzka kakako

Sposób przygotowania:

kulki herbatnikowe
herbatniki kruszymy na drobno . Dodajemy do rozdrobnionych herbatników wiórki kokosowe, rodzynki. dzielimy czekoladę na pół. jedną połowę czekolady krowimy w drobniutkie kawałeczki i wrzucamy do mieszanki herbatnikowej. ( jak się ma jakieś ciastka (ktorych juz nie jemy :D ) tez mozna pokruszyc , pokroic drobno i dodać. Ja jeszcze do tego daje walefki waniliowe :)
Margarynę rozpuszczamy z czekoladą.Dodajemy 3-4 łyżki mleka , łyżkę czubatą kakao i dokladnie mieszamy wszystko.
Jak już się dobrze rozpuści dodajemy to do naszej mieszanki herbatnikowej (cieple) i dokładnie wszystko mieszamy ze sobą.
Jeszcze ciepłe formujemy w ksztalt kulek. Optaczamy każdą kulkę w wiórkach kokosowych albo mozemy tez polac polewą czekoladową i dopiero wtedy posypać po wierzchu wiórkami kokosowymi.
kulki herbatnikowe
do kulek możemy dodawać każdy rodzaj ciastek ( przynajmniej ja tak robię :) )
kulki herbatnikowe
Do margaryny możemy dodać łyżkę miodu
kulki herbatnikowe
Kulki możemy posypać wiórkami, skórką z pomarańczy, oreczami ,płatkami migdałowymi
kulki herbatnikowe
najlepsze są po 2-3 dniach jak już troszkę postoją

Tagi:

czekolada