LUBIEGOTOWAC

LUBIEGOTOWAC

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 135]

Kulki jabłkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Fajny pomysł na wykorzystanie jabłek. Moja córka była zachwycona tym daniem.

Kulki jabłkowe

Składniki:

Kulki jabłkowe

 

  • 1,2 jabłek
  • 26 dag krupczatki
  • 10 dag pierników
  • 20 dag twarogu
  • 10 dag masła
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Kulki jabłkowe
Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zagieść z mąką i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Wilgotnymi rekami formować niewielkie kulki. Gotować we wrzątku 5 minut od wypłynięcia. Pierniki zetrzeć na tarce, ser pokruszyć. Masło rozpuścić w rondelku. Ugotowane kulki wyjąć, odcedzić i rozłożyć na talerze. Każdą porcje polać stopionym masłem, posypać cukrem pudrem, twarogiem i piernikami.