Sposób przygotowania:
Kurczak ala KFC z sosamiPrzygotowanie mięsa:

Filety myjemy, osuszamy i kroimy w nieduże kawałki. Oprószamy solą i papryką. Odstawiamy na godzinę do lodówki.
Ciasto:

Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Marynowanie:

Kawałki kurczaka przełożyć do ciasta, wymieszać i odstawić do lodówki pod przykryciem na kilka godzin.
Panierowanie:

Do plastikowego zamykanego pojemnika wsypać 2 szkl mąki, włożyć kilka kawałków kurczaka, zamknąć i energicznie potrząsnąć.
Smażenie:

W garnku rozgrzać olej. Wrzucać partiami panierowanego kurczaka i smażyć po kilka minut z każdej strony na złotobrązowy kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Sos paprykowy: 1/2 jogurtu wymieszać z keczupem i paprykami do smaku.
Sos koperkowy: 1/2 jogurtu wymieszać z posiekanym koperkiem. można dodać inne świeże zioła.