Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kurczak curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Oczyścić piersi z kurczaka ze skóry i kości...

Kurczak curry

Składniki:

Kurczak curry

 

  • (4 porcje):
  • 2 pełne piersi kurczaka (podzielone na pół)
  • filiżanka ciepłej wody
  • 4 łyżki soli
  • 1/2 filiżanki roztopionego masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka curry
  • 1/4 łyżki świeżo startego białego pieprzu

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak curry
Oczyścić piersi z kurczaka ze skóry i kości.

1. Grillować na słabym żarze ok 15 min, przewracając mięso co 5 minut.

2. Rozpuścić sól w ciepłej wodzie i smarować roztworem kurczaka podczas grillowania przez kolejne 25 min (smarujemy tę stronę, na którą zaraz przewrócimy mięso).

3. Połączyć rozpuszczone masło z sokiem z cytryny, curry i pieprzem. Od tej pory, nie smarujemy już mięsa roztworem soli, ale przyrządzoną miksturą. Grillujemy mięso kolejne 15 minut, smarując je mieszaniną masła i przypraw.