asiakuchareczka

asiakuchareczka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Kurczak Gong Bao

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny kurczak , ostry rewelacyjny na przyjęcia lub kolację

Kurczak Gong Bao

Składniki:

Kurczak Gong Bao

 

  • mąki ziemniaczanej , sambal oelek, sól, pieprz, sos ostrygowy około 2 łyżek, vegeta , olej ,czosnek

Sposób przygotowania:

Kurczak Gong Bao
Kurczaka kroimy w cienkie plastry wzdłuż włókien , przyprawiamy sambalem, solą vegeta. Odstawiamy na ok godziny. Grzyby mun moczymy w zimnej wodzie. Wyrośnięte grzyby rwiemy na kawałki, kapustę pekińską kroimy na kawałki ok cm , cebulę kroimy w grube piórka, pieczarki kroimy na duże ok cm kawałki. Czosnek kroimy w kostkę i mieszamy z olejem.Na patelni lub też woku rozgrzewamy olej z czosnkiem uważając żeby ten się nie spalił, wrzucamy kurczaka aż się podsmaży, dodajemy przyprawy razem z sambalem i sosem ostrygowym. Podsmażamy jeszcze chwilę.,dorzucamy pędy bambusa, pekińską, grzyby,cebulę, fasolkę i orzechy i smażymy aż warzywa będą połtwarde (chińczycy jedzą takie właśnie warzywa). Gdy miękkość będzie odpowiednia dorzucamy pieczarki i podsmażamy jeszcze chwilę dodajemy około 2 łyżek sosu sojowego i zalewamy bulionem tak żeby był delikatny sosik. Na koniec przyprawiamy do smaku i zagęszczamy mąką ziemniaczaną z wodą. Trzeba uważać żeby dokładnie rozprowadzić zawiesinę z wodą. Najlepiej smakuje z ryżem na sypko.