Kurczak zapiekany z ryżem to smaczne danie jednogarnkowe. Mięso z ryżem piecze się w naczyniu żaroodpornym, np. z marchewką albo cebulą. Udka lub piersi marynuje się w oliwie, czosnku, tymianku, oregano, słodkiej papryce, bazylii, ziołach prowansalskich, soli oraz pieprzu. Do naczynia dodaje się surowy ryż, startą na tarze marchewkę, pokrojoną cebulę i mięso. Kurczaka na ryżu oblewa się zalewą, którą przygotowuje się z masła, ostrej papryki i czosnku. Całość piecze się w piekarniku przez minimum godzinę.
Kurczak po indyjsku

Kurczak po indyjsku

Kurczak po indyjsku przygotowywany jest chętnie z powodu stosowania w nim wielu aromatycznych i kolorowych przypraw. Oczywiście jest wiele odmian tej potrawy, w zależności od regionu, z którego pochodzi. Możemy przygotować kurczaka tikka masala, garam masala, tandoori lub po hindusku. Te orientalne dania na pewno ubarwią nasze codzienne menu.

Kurczak po tajsku

Kurczak po tajsku

Kurczak po tajsku to danie, które charakteryzuje się dużą ilością orientalnych, często ostrych przypraw, łagodzonych dodatkiem słodkich dodatków. To egzotyczne danie staje się coraz bardziej popularne w naszym kraju. Jest świetnym pomysłem na oryginalny, zaskakujący obiad. Kurczaka po tajsku często przygotowuje się z mleczkiem kokosowym, zawsze uzupełniamy go pokrojonymi w słupki warzywami oraz grzybami.

Kurczak po chińsku

Kurczak po chińsku

Kurczaka po chińsku możemy przygotować w wielu różnych odsłonach. W państwie tym kuchnia jest bardzo różnorodna w każdym regionie dość odmienna. Możemy przygotować kurczaka po wietnamsku, seczuańsku, kantońsku, pekińsku, gong bao, kung pao, czy w 5 smakach. Każda z tych potraw będzie pyszna, niezwykle aromatyczna i orientalna.

Kurczak teriyaki

Kurczak teriyaki

Kurczaka teriyaki przygotujemy w specjalnej marynacie, która pokrywa mięso i nadaje mu lekko błyszczącą powłokę. Przygotowujemy go z sosu sojowego, sake, miodu lub cukru i orientalnych przypraw. Nadaje on mięsu chrupiącą skórkę oraz intensywny, aromatyczny, soczysty smak. Tak przygotowany kurczak po azjatycku będzie świetnym pomysłem na kolacje we dwoje lub inną wyjątkową uroczystość.

Pierś z kurczaka w sosie

Pierś z kurczaka w sosie

Pierś z kurczaka to białe mięso o delikatnej konsystencji. Dobrym pomysłem na obiad jest pierś z kurczaka w sosie śmietanowym lub pierś z kurczaka w sosie pomidorowym. Sos nadaje soczystości i miękkości potrawie. Kurczak w sosie idealnie nadaje się na spotkania okolicznościowe. Filet zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka oraz witaminy z grupy B, które spowalniają proces starzenia się skóry.

Panierka do kurczaka

Panierka do kurczaka

Panierka do kurczaka to świetny dodatek, który sprawia, że mięso staje się chrupiące i aromatyczne. Wyjątkowo smaczna jest panierka z płatków kukurydzianych. Przygotowuje się ją z mąki, jajka i płatków na mleko. Chrupiąca panierka świetnie komponuje się z sezamem lub orzechami i natką pietruszki. Dobrym pomysłem jest też panierka do kurczaka w stylu fastfood. Przygotowanie jej w domowych warunkach jest smaczniejszym i zdrowszym rozwiązaniem. Potrzebne składniki to mąka, jajka, maślanka i mieszanka przypraw m.in. oregano, bazylia, tymianek i sól czosnkowa.

Pierś z kurczaka ze szpinakiem

Pierś z kurczaka ze szpinakiem

Pierś z kurczaka to chude mięso o lekko słodkim smaku. Filet z kurczaka ze szpinakiem jest soczysty i pięknie prezentuje się na stole. Jest to świetny pomysł na danie główne, ponieważ potrawa jest bardzo sycąca i pożywna. Dobrym urozmaiceniem jest też kurczak ze szpinakiem i fetą podany z zapiekanymi ziemniakami. Filet zawiera znaczne ilości pełnowartościowego białka, liczne minerały jak potas, cynk i wapń oraz witaminy z grupy B. Szpinak natomiast ma działanie antynowotworowe.

Kurczak na butelce

Kurczak na butelce

Kurczak to delikatne mięso, które można przygotować na wiele sposobów. Świetnym pomysłem jest kurczak na butelce piwa. Zamarynowanego kurczaka w całości należy nabić na umytą butelkę tak, aby szyjka wystawała na zewnątrz. Naczynie w połowie powinno być wypełnione piwem. Tak przygotowane danie należy piec przez półtorej godziny. Całość dobrze jest podać z fasolką szparagową lub ziemniakami pieczonymi. Kurczak na piwie zawiera znaczne ilości przyswajalnego białka więc jest bardzo sycącym i pożywnym posiłkiem.

Pierś z kurczaka w cieście

Pierś z kurczaka w cieście

Pierś z kurczaka to chude, białe mięso. Smaczny filet musi być dokładnie umyty i solidnie przyprawiony. Dobrym pomysłem jest pierś z kurczaka w cieście naleśnikowym, którą smaży się na patelni. Pieczony filet z kurczaka można też podać w cieście francuskim. Dobrze też urozmaicić danie, podając pierś ze szpinakiem w cieście francuskim. Mięso ma w sobie liczne składniki mineralne, które przyspieszają proces gojenia się ran oraz wzmacniają pracę układu odpornościowego.

Kurczak z mozzarellą

Kurczak z mozzarellą

Kurczak z mozzarellą to drobiowa pierś zapiekana w piekarniku z serem i warzywami. Mięso po umyciu i osuszeniu obtacza się w soli i czosnku przeciśniętym przez praskę. Pierś obsmaża się na rozgrzanej patelni i przekłada do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Na mięso kładzie się plaster pomidora oraz mozzarellę i całość zapieka się w piekarniku, aż ser się roztopi. Pierś z kurczaka można też nafaszerować serem fetą ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.

Polecane przepisy do kategorii Kurczak z ryżem

Znaleźliśmy 263 przepisów w kategorii Kurczak z ryżem