Sposób przygotowania:
Młode ziemniaki smażone z parówkąETAP 1:
Młode ziemniaki wyszorować lub delikatnie oskrobać żeby nie pozbawiać ich całkowicie skórki. Pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka. Zalać wodą do wysokości 3/4 ziemniaków i ugotować do miękkości. Odcedzić, posolić i utrząchnąć. Przestudzić.
Na patelni rozpuścić masło i wrzucić ziemniaki. Można je podzielić na mniejsze kawałki. Parówki obrać z folii i pokroić w plasterki. Wrzucić do ziemniaków. Chwilę razem przesmażyć żeby wszystko się zarumieniło. Wsypać trochę posiekanego koperku.
Doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Podsmażyć jeszcze 1-2 minuty i wyłożyć na talerz.
Można podawać z sosem czosnkowym lub szklanką kefiru naturalnego.