mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Kurczak gyros z batatami i dynią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kurczak gyros w towarzystwie fajnych zapiekanych warzyw. Idealnie nadają się do tego dynia, ziemniaki, bataty słodkie ziemniaki. Dodałam tez cebulę czerwoną bo bardzo ją lubią. Warzywa można zapiekać różne. Za jednym pieczeniem mamy cały obiad.

Kurczak gyros z batatami i dynią

Składniki:

Kurczak gyros z batatami i dynią

 

  • 1 tusza z kurczaka 1,9 kg
  • 1 łyżka soli płaska
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros
  • 8 łyżek oliwy
  • 1/4 szklanki octu winnego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • świeża mięta, bazylia, rozmaryn

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak gyros z batatami i dynią

ETAP 1:

Kurczak gyros z batatami i dynią
przyprawy w misce do marynaty z oliwą wymieszane

Od kurczaka odkrawam szyję, końcówki skrzydeł, kuper. Myję go, osuszam. Do miski wsypuję paprykę, sól, pieprz,przyprawę gyros, dolewam oliwę, ocet winny i mieszam.

ETAP 2:

Kurczak gyros z batatami i dynią
kurczak marynatą wysmarowany ze świeżymi ziołami

Kurczaka nacieram marynatą w środku, i na zewnątrz. Zioła kroję obkładam nimi kurczaka. Cebulę, czosnek kroję w piórka. Do pojemnika przekładam kurczaka obkładam go cebula i wstawiam do lodówki na noc.

ETAP 3:

Kurczak gyros z batatami i dynią
ziamniaki i bataty słupki ułozone na blaszcze przed pieczeniem

Bataty, dynię, ziemniaki obieram i myję. Ziemniaki, bataty kroję we frytki, dynię w kostkę. Do miski przekładam ziemniaki i bataty, dodaję połowę oliwy, przypraw , dodaję sól i pieprz i mieszam. Układam na blaszcze na papierze. Cebule kroję w piórka grube, razem z dynią mieszam w misce z oliwą i przyprawami. Układam na innej blaszce bo one nie wymagają tak długiego czasu pieczenia.

ETAP 4:

Kurczak gyros z batatami i dynią
kurczak nabity na butelkę z wodą przed pieczeniem

Kurczaka nabijam na butelkę albo na wąski słoik do którego wlewam wodę. Wstawiam do brytfanny i do nagrzanego piekarnika temp 190-200 stopni i piekę dwie godziny. Mój kurczak był duży. W między czasie podlewam go sokami które wytworzy. Po 30 minutach nakryłam go folią aluminiową z góry jak się zarumienił. 45 minut przed końcem wstawiam blaszkę z batatami a po 20 minutach z dynią. Czas pieczenia kurczaka zależy od jego wagi.