Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kurczak pieczony w marynacie z masła orzechowego

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 330
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapewniam, że masło orzechowe jest idealnie nie tylko do słodkości, ale również doskonale sprawdzi się w daniach wytrawnych, w tym stanowi świetny duet z kurczakiem.

Kurczak pieczony w marynacie z masła orzechowego

Składniki:

Kurczak pieczony w marynacie z masła orzechowego

 

  • około 1,2 kg dowolnych części z kurczaka

Marynata:

  • 2-3 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska)
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku/granulowanego
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony w marynacie z masła orzechowego

Marynata:

Kurczak pieczony w marynacie z masła orzechowego
Do marynaty sól jest zbędna. Wystarczy sos sojowy.

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.

Marynowanie:

Kurczak pieczony w marynacie z masła orzechowego
Najlepiej, aby kurczak pobył w marynacie całą noc.

Kurczaka należy dokładnie pokryć marynatą, a następnie wstawić do lodówki - minimum na 2-3 godziny, ale najlepiej na całą noc.

Pieczenie:

Kurczak pieczony w marynacie z masła orzechowego
Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków kurczaka.

Zamarynowanego kurczaka należy włożyć do rękawa do pieczenia i szczelnie związać.

Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 70-90 minut w temperaturze 180 stopni.

Pod koniec pieczenia rękaw można ostrożnie rozciąć, aby skórka kurczaka lekko zarumieniła się.


Tagi:

kurczak danie