Sposób przygotowania:
Kurczak pieczony w glazurze ananasowej
Kurczaka myjemy, osuszamy. Kładziemy go piersiami do dołu i ostrym nożem lub nożyczkami rozcinamy i wycinamy mu kręgosłup.
Kurczaka przekręcamy i rozkładamy- oprószamy solą i pieprzem. Nacieramy go z zewnątrz i wewnątrz cuminem, papryką ostrą i mieloną kolendrą – odstawiamy do zamarynowania na minimum godzinę (najlepiej na całą noc).
Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego (lekko spryskanego oliwą), przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W międzyczasie przygotowujemy glazurę.
Do małego rondelka wlewamy sok z ananasa, olej, ocet. Dodajemy cukier, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek – mieszamy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut, aż 1/3 płynu odparuje a płyn nabierze konsystencji niezbyt gęstego syropu.
Kurczaka wyjmujemy z piekarnika – zdejmujemy folię, na około układamy plasterki ananasa. Całość zarówno kurczaka jak i ananasa zalewamy przygotowaną wcześniej glazurą.
Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy z powrotem do piekarnika na kolejne 25-35 minut aż nabierze pięknego złotego koloru.
Kurczaka przekręcamy i rozkładamy- oprószamy solą i pieprzem. Nacieramy go z zewnątrz i wewnątrz cuminem, papryką ostrą i mieloną kolendrą – odstawiamy do zamarynowania na minimum godzinę (najlepiej na całą noc).
Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego (lekko spryskanego oliwą), przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W międzyczasie przygotowujemy glazurę.
Do małego rondelka wlewamy sok z ananasa, olej, ocet. Dodajemy cukier, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek – mieszamy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut, aż 1/3 płynu odparuje a płyn nabierze konsystencji niezbyt gęstego syropu.
Kurczaka wyjmujemy z piekarnika – zdejmujemy folię, na około układamy plasterki ananasa. Całość zarówno kurczaka jak i ananasa zalewamy przygotowaną wcześniej glazurą.
Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy z powrotem do piekarnika na kolejne 25-35 minut aż nabierze pięknego złotego koloru.
smokii
Justi2401