Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Kurczak pieczony w glazurze ananasowej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Chrupiący pieczony kurczak w ananasowej, lekko pikantnej glazurze, to pyszna i prosta propozycja na rodzinny obiad lub kolację, polecam.

Kurczak pieczony w glazurze ananasowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak pieczony w glazurze ananasowej

 

  • 1 kurczak o wadze 1,5 – 2 kg
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki cuminu
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • Sól, pieprz
  • Glazura:
  • 1 łyżka oleju
  • 2/3 szklanki soku z ananasa
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • ½ łyżki papryki słodkiej
  • 2-3 łyżki brązowego cukru
  • Dodatkowo
  • Plastry ananasa świeżego lub z puszki

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony w glazurze ananasowej
Kurczaka myjemy, osuszamy. Kładziemy go piersiami do dołu i ostrym nożem lub nożyczkami rozcinamy i wycinamy mu kręgosłup.

Kurczaka przekręcamy i rozkładamy- oprószamy solą i pieprzem. Nacieramy go z zewnątrz i wewnątrz cuminem, papryką ostrą i mieloną kolendrą – odstawiamy do zamarynowania na minimum godzinę (najlepiej na całą noc).

Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego (lekko spryskanego oliwą), przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W międzyczasie przygotowujemy glazurę.

Do małego rondelka wlewamy sok z ananasa, olej, ocet. Dodajemy cukier, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek – mieszamy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut, aż 1/3 płynu odparuje a płyn nabierze konsystencji niezbyt gęstego syropu.

Kurczaka wyjmujemy z piekarnika – zdejmujemy folię, na około układamy plasterki ananasa. Całość zarówno kurczaka jak i ananasa zalewamy przygotowaną wcześniej glazurą.

Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy z powrotem do piekarnika na kolejne 25-35 minut aż nabierze pięknego złotego koloru.
Kurczak pieczony w glazurze ananasowej
Kurczaka myjemy, osuszamy. Kładziemy go piersiami do dołu i ostrym nożem lub nożyczkami rozcinamy i wycinamy mu kręgosłup. Kurczaka przekręcamy i rozkładamy- oprószamy solą i pieprzem. Nacieramy go z zewnątrz i wewnątrz cuminem, papryką ostrą i mieloną kolendrą – odstawiamy do zamarynowania na minimum godzinę (najlepiej na całą no
Kurczak pieczony w glazurze ananasowej
Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego (lekko spryskanego oliwą), przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Kurczak pieczony w glazurze ananasowej
W międzyczasie przygotowujemy glazurę. Do małego rondelka wlewamy sok z ananasa, olej, ocet. Dodajemy cukier, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek – mieszamy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut, aż 1/3 płynu odparuje a płyn nabierze konsystencji niezbyt gęstego syropu.
Kurczak pieczony w glazurze ananasowej
Kurczaka wyjmujemy z piekarnika – zdejmujemy folię, na około układamy plasterki ananasa. Całość zarówno kurczaka jak i ananasa zalewamy przygotowaną wcześniej glazurą. Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy z powrotem do piekarnika na kolejne 25-35 minut aż nabierze pięknego złotego koloru.