Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kurczak pieczony z piwem i nutą rozmarynu wg Di

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszny kurczak pieczony, który jest prosty w przygotowaniu a smakuje rewelacyjnie. Dodatkowym atutem jest fakt, że mięso szybko się piecze.

Kurczak pieczony z piwem i nutą rozmarynu wg Di Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak pieczony z piwem i nutą rozmarynu wg Di

kurczak

  • 1 kg kurczaka (dowolnych części)
  • 1 szklanka piwa
  • Marynata:
  • 4 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 3/4 łyżeczki suszonego rozmarynu

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony z piwem i nutą rozmarynu wg Di
Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać z dodatkiem oliwy. Mięso umyć i osuszone natrzeć wcześniej przygotowaną marynatą. Kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać szklanką piwa.

Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach przez około 40-45 minut. Pierwsze 1/2 godziny piec pod przykryciem. 
Kurczak pieczony z piwem i nutą rozmarynu wg Di