Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Kurczak pieczony na piwie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Kurczak pieczony w całości zwany również "generałem". Piecze się z pełną butelką w środku, dzięki czemu aromat piwa przenika mięso.

Kurczak pieczony na piwie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kurczak pieczony na piwie

 

  • 1 cały kurczak
  • 330ml piwa

 

  • MARYNATA:
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony na piwie
Składniki marynaty rozetrzeć dokładnie w miseczce dolewając odrobinę piwa. Oczyszczonego i wysuszonego kurczaka natrzeć dokładnie marynatą, również w środku. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3 godziny. Do kurczaka włożyć butelkę z piwem, w pionie. Posadzić kurczaka w naczyniu do zapiekania. Piec przez ok 1,5-2 godziny w 170*C. Jeżeli z wierzchu będzie się bardzo przypiekał można przykryć folią aluminiową. Smacznego!
Kurczak pieczony na piwie
Składniki marynaty umieścić w miseczce i wymieszać.
Kurczak pieczony na piwie
Marynatą natrzeć dokładnie całego kurczaka.
Kurczak pieczony na piwie
Na butelkę nałożyć kurczaka i posadzić go w naczyniu.