iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Kurczak po chińsku

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lubię eksperymentować z przyprawami, interesuję się również kuchnią orientalną, uwielbiam potrawy aromatyczne i dobrze doprawione.

Kurczak po chińsku

Składniki:

Kurczak po chińsku

 

  • 1/2 kg filetu z kurczaka,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • łyżka przyprawy curry,
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 4 marchewki,
  • 4 pietruszki,
  • 1 por,
  • łyżka grzybków moon(niekoniecznie),
  • 1 papryka zielona,
  • 2 łyżki kiełków soi,
  • 1/2 opakowania makaronu spaghetti.

Sposób przygotowania:

Kurczak po chińsku
Filet kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem, curry, następnie smażymy 10 min. dodajemy pokrojone w kostkę marchewki oraz pietruszki, por kroimy w krążki, paprykę w słupki, dodajemy do reszty. Grzybki zaparzamy w gorącej wodzie, siekamy drobno, wrzucamy na patelnię, dodajemy sos sojowy oraz koncentrat, solimy, pieprzymy, dusimy do miękkości, wrzucamy kiełki. Makaron gotujemy al dente, potrawkę podajemy z makaronem.