A-g-n-i-e-s-z-k-a

A-g-n-i-e-s-z-k-a

Starszy Kucharz
[Przepisów: 29]

Kurczak po francusku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kurczak zachwycił swoim smakiem wszystkich gości. Świetny na wieczorną imprezę czy obiad ze znajomymi.

Kurczak po francusku

Składniki:

Kurczak po francusku

 

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 1/2 kg cebuli
  • 1 kostka masła
  • 1 serek topiony ,,złoty ementaler``
  • 1 kwaśna śmietana
  • grzybki marynowane

Sposób przygotowania:

Kurczak po francusku
Piersi kroimy w paski i smażymy na połowie kostki masła. Osobno smażymy cebulę pociętą w talarki na połowie masła i podlewamy wodą. Gdy jest już usmażona łączymy z kurczakiem i robimy sos. Serek topiony rozpuszczamy w garnku ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą pieprzem i vegetą. Gotowym sosem zalewamy kurczaka z cebulą. Na wierzch sypiemy pokrojone w plasterki pieczarki. Podajemy na liściu sałaty.