Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Kurczak po polinezyjsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

przepis na kurczaka trochę inaczej

Kurczak po polinezyjsku

Składniki:

Kurczak po polinezyjsku

 

  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 kg świeżego kurczaka podzielonego na 8 porcji(może być większy)
  • 1/2 szklanki tłuszczu do smażenia
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1 1/4 szklanki brzoskwiń pokrojonych w plasterki

Sposób przygotowania:

Kurczak po polinezyjsku
zmieszać mąkę z solą i papryką natrzeć kurczaka rozgrzać tłuszcz w dużym rondlu podsmażyć na nim kurczaka aż się przyrumieni się ze wszystkich stron wymieszać w misce sok cukier i ocet bazylię i gałkę muszkatołową dodać kurczaka przykryć i dusić na małym ogniu 35-40 minut aż do zmięknięcia mięsa dodać brzoskwinie i dusić jeszcze przez 5 minut