WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2002]

Kurczak smażony z kalafiorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierś z kurczaka przyprawiona mocno przyprawą kebab/gyros, czosnkiem i przyprawą do dań chińskich, smażona z pokrojonym ugotowanym kalafiorem.

Kurczak smażony z kalafiorem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak smażony z kalafiorem

 

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 0,5 kalafiora
  • 0,5 łyżeczki przyprawy kebab/gyros
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do kuchni chińskiej
  • Szczypta soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Kurczak smażony z kalafiorem

ETAP 1:

Kalafior ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i przestudzić. Pokroić na małe kawałki mniej więcej tej samej wielkości co kawałki kurczaka.

Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do miski i wymieszać z przyprawami i olejem. Można dodatkowo zamarynowac.

Kurczaka razem z marynatą przełożyć na patelnię i usmażyć na rumiano. Dodać pokrojony kalafior. Wymieszać i smażyć kilka minut aż kalafior się zrumieni.

Wyłożyć na talerze.

Kurczak smażony z kalafiorem
Kurczak z kalafiorem po usmażeniu na patelni
Kurczak smażony z kalafiorem
Ugotowany i pokrojony na kawałki kalafior dodany do kurczaka
Kurczak smażony z kalafiorem
Kurczak wymieszany z przyprawami i olejem
Kurczak smażony z kalafiorem
Kalafior po ugotowaniu i odcedzeniu wyłożony na talerz