Sposób przygotowania:
Kasza gryczana z gulaszem i buraczkami
Buraczki w łupinach ugotować do miękkości (gotuję w szybkowarze 45 minut). Wystudzone obrać i w rozdrabniaczu porcjami zmiksować. Cebulę na smalcu podsmażyć z cukrem, dodać buraczki, sól, pieprz mielony, ocet jabłkowy i podsmażać z 3 minuty mieszając. Wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia, zdjąć z ognia.
Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie i na durszlaku odcedzić.
Pokroić w kostkę cebulę, papryki. Do garnka ze stopionym smalcem dać pokrojone w kostkę mięso, zrumienić. Dodać cebule i podsmażać z 5 minut, dodać paprykę, czosnek i podsmażać z 5 minut.
Wlać wodę, dodać kostkę rosołową, sól, pieprz mielony i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa. Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do gulaszu, mieszać do zagęszczenia sosu. Podać z kaszą i buraczkami.
Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie i na durszlaku odcedzić.
Pokroić w kostkę cebulę, papryki. Do garnka ze stopionym smalcem dać pokrojone w kostkę mięso, zrumienić. Dodać cebule i podsmażać z 5 minut, dodać paprykę, czosnek i podsmażać z 5 minut.
Wlać wodę, dodać kostkę rosołową, sól, pieprz mielony i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa. Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do gulaszu, mieszać do zagęszczenia sosu. Podać z kaszą i buraczkami.