WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2009]

Placki ziemniaczano-kalafiorowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Placki z gotowanych ziemniaków i gotowanego kalafiora, z dodatkiem mąki kukurydzianej i z kaczymi jajkami.

Placki ziemniaczano-kalafiorowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Placki ziemniaczano-kalafiorowe

 

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczano-kalafiorowe

ETAP 1:

Ziemniaki obrać i ugotować w wodzie do miękkości. Odcedzić, posolić i wystudzić. Kalafior ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Wystudzić.

Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Kalafior zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Dodać jajka, mąkę kukurydziana i pszenną. Doprawić solą i pieprzem.

Zagnieść ciasto, podsypując w razie potrzeby mąką. Uformować wałek i pokroić na plasterki. Każdy plaster lekko spłaszczyć i obtoczyć w mące.

Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać same lub np. z twarożkiem.

Placki ziemniaczano-kalafiorowe
Placki ziemniaczano-kalafiorowe w trakcie smażenia
Placki ziemniaczano-kalafiorowe
Placki po uformowaniu ułożone na stolnicy
Placki ziemniaczano-kalafiorowe
Ciasto na placki zagniecione i uformowane w wałek
Placki ziemniaczano-kalafiorowe
Obie mąki, jajka i przyprawy dodane do miski
Placki ziemniaczano-kalafiorowe
Przeciśnięte przez praskę ziemniaki i starty na tarce kalafior