AZgotuj

AZgotuj

Starszy Kucharz
[Przepisów: 3]

Kurczak z kurkami i kalafiorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Piersi z kurczaka, grzyby kurki, kalafior, ziemniaki doprawiony aromatycznymi przyprawami. Zimą skorzystam z mrożonych kurek.

Kurczak z kurkami i kalafiorem

Składniki:

Kurczak z kurkami i kalafiorem

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z kurkami i kalafiorem
Obrać ziemniaki, pokroić w kostkę ok 2 cm i podgotować je w osolonej wodzie. Piersi z kurczaka pokroić w dość grubą kostę również ok 2 cm. Kalafiora podzielić na małe różyczki, grzyby oczyścić.

Na oleju podsmażyć pokrojonego i posolonego kurczaka, wyjąć na talerzyk, następnie na tej samej patelni podsmażyć rózyczki kalafiora ( jeśli nie lubimy chrupkiego, można podgotować krótko w osolonej wodzie).

Do podsmażonego kalafiora dołożyć wcześniej obsmażonego kurczaka, wrzucić wyczyszczone grzyby. Dadać 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki. Wymieszać. Doprawić kozieradką, płaską łyżeczką kurkumy i płatkami papryczki chilli. Na koniec dodać ziemniaki. Dusić kilka minut. Wymieszać.

Posypać natką pietruszki.