zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Kurczak w fasoli

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Danie z udek z czerwoną fasolką, do tego kuskus................

Kurczak w fasoli

Składniki:

Kurczak w fasoli

 

  • 1 op kaszki kuskus
  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka curry
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • 3 małe cebule
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kurczak w fasoli
Udka umyć, wytrybować i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju, dodać w dość grubo pokrojoną kostkę cebulę i jeszcze chwilę podsmażać. Do podsmażonego mięsa i cebulki dodać curry, sos sojowy, sól i pieprz, podlać wodą i dusić pod przykryciem około 15-20 minut. Na koniec dodać odsączoną z zalewy czerwoną fasolkę, wymieszać i chwilkę podgrzewać aż fasolką będzie ciepła. Kuskus przygotować według przepisu. Gotowe danie posypać natką pietruszki.