Sposób przygotowania:
Kurczak w indyjskim sosie curryKurczak w indyjskim sosie curry - to pikantne danie pochodzące z Indii. Nazwa "curry" pochodzi z Indii Południowych od tamilskiego słowa "kari", oznaczającego pikantny sos do ryżu. Tradycyjne indyjskie "kari" przygotowuje się ze świeżo mielonych przypraw: kurkumy, kminu rzymskiego, kolendry, gorczycy, chili i kozieradki. W skład curry mogą również wejść: cynamon, gałka muszkatołowa, czosnek, koper włoski, kardamon, goździki, imbir oraz sól. Smak i wygląd dania jest uzależniony od proporcji tych przypraw. Kurkuma jako jeden z głównych składników nadaje potrawie żółtawy kolor. Do gotowego Kurczaka w indyjskim sosie curry można dodać jogurt naturalny, który jest nieodłącznym dodatkiem indyjskich potraw. W wielu domach w Indiach przygotowuje się jogurt samodzielnie. Jest on źródłem protein, szczególnie w diecie bezmięsnej południowej części kraju. W wypadku Kurczaka w indyjskim sosie curry z linii Oriental jogurt doskonale złagodzi pikantny smak potrawy i nada jej lekko kwaskową nutę.
Sposób przyrządzania:
- Piersi kurczaka pokrój na drobne kawałki i podsmaż przez 2 minuty na gorącym oleju.
- Następnie dodaj pokrojoną w piórka cebulę i całość smaż przez 1 minutę.
- Zawartość opakowania dokładnie wymieszaj ze 100 ml wody i dodaj do mięsa i cebuli.
- Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Gorące danie podawaj z ryżem.
Przepis pochodzi z serwisu internetowego firmy KAMIS
kayleb
Gość
Gość
Marcin11
ZanetaK