Jolanta27

Jolanta27

Szef Kuchni
[Przepisów: 70]

Kurczak w listkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

idealne danie na letnie upały, lekkie orzeźwiające i szybkie

Kurczak w listkach

Składniki:

Kurczak w listkach

 

  • 1 mała główka czerwonej sałaty
  • 2 liście boćwiny
  • łyżka rzeżuchy
  • 25 dag filetu z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • sól, peieprz
  • SOS
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki śmietany 22 %
  • 1 łyżeczka musztardy ziarnistej
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Kurczak w listkach
Liście sałaty i boćwiny po umyciu i osączeniu, sałatę rwiemy na kawałki, boćwinę kroimy w cienki paseczki. Filet z kurczaka posypujemy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy filety ok. 5 minut z każdej strony na kolor brązowy, po czym zdejmujemy z ognia i wykładamy na ręczniki papierowe w celu osączenia. Na sos mieszamy dokładnie ocet, miód, śmietanę, musztardę, przyprawiamy do smaku i na końcu dolewamy olej. Na półmisek wykładamy sałatę, boćwinę i polewamy sosem. Cieple jeszcze filety kroimy w plastry, układamy na listkach. Można podawać z czarnym chlebem lub pumperniklem. SMACZNEGO