Sposób przygotowania:
Kurczak w marynacie cytrynowo-miodowej
Mięso umyć, porządnie osuszyć. Przeciąć każdą ćwiartkę na pół w zgięciu oraz oczyścić z nadmiaru tłuszczu. Do miseczki wcisnąć sok z jednej cytryny (uwaga na pestki) dodać sól, przyprawę do kurczaka i miód. Dokładnie za pomocą trzepaczki połączyć. Polać kawałki kurczaka i wmasować marynatę w mięso. Mięso przełożyć do naczynia próżniowego obłożyć połową cytryny pokrojoną w plastry, zamknąć wieczko i odessać powietrze. Odstawić do lodówki na 20 godzin. Piekarnik nagrzać do 225 st. Na drugi dzień na patelni roztopić margarynę i partiami obsmażać mięso (polać marynatą zebraną na dnie naczynia). Blachę do pieczenia mięsa wysmarować 2 łyżkami oleju i wyłożyć plastrami cytryny w którą było obłożone mięso. Mięso ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika i piec 50 minut.Po 25 minutach przykryć blachę folią aluminiową. Upieczony kurczak jest kruchutki i pięknie odchodzi od kości. Podawać gorące z ziemniakami albo frytkami i surówką.
jaNina
monikaT83