monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Kurczak w marynacie cytrynowo-miodowej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny, aromatyczny z chrupiącą skórką kurczaczek:)

Kurczak w marynacie cytrynowo-miodowej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kurczak w marynacie cytrynowo-miodowej

 

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki margaryny

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w marynacie cytrynowo-miodowej
Mięso umyć, porządnie osuszyć. Przeciąć każdą ćwiartkę na pół w zgięciu oraz oczyścić z nadmiaru tłuszczu. Do miseczki wcisnąć sok z jednej cytryny (uwaga na pestki) dodać sól, przyprawę do kurczaka i miód. Dokładnie za pomocą trzepaczki połączyć. Polać kawałki kurczaka i wmasować marynatę w mięso. Mięso przełożyć do naczynia próżniowego obłożyć połową cytryny pokrojoną w plastry, zamknąć wieczko i odessać powietrze. Odstawić do lodówki na 20 godzin. Piekarnik nagrzać do 225 st. Na drugi dzień na patelni roztopić margarynę i partiami obsmażać mięso (polać marynatą zebraną na dnie naczynia). Blachę do pieczenia mięsa wysmarować 2 łyżkami oleju i wyłożyć plastrami cytryny w którą było obłożone mięso. Mięso ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika i piec 50 minut.Po 25 minutach przykryć blachę folią aluminiową. Upieczony kurczak jest kruchutki i pięknie odchodzi od kości. Podawać gorące z ziemniakami albo frytkami i surówką.
Kurczak w marynacie cytrynowo-miodowej
W miseczce połączyć składniki marynaty
Kurczak w marynacie cytrynowo-miodowej
Marynatę wmasować w mięso i obłożyc je pastrami sytryny
Kurczak w marynacie cytrynowo-miodowej
obsmażonego kurczaka przełożyć na blache i piec 50 min w 225 st