haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 367]

Kurczak w potrawce mojej mamy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kurczak w potrawce i rosół to smaki mojego dzieciństwa. Aksamitny, kwaskowy sos beszamelowy z mięsem z kurczaka i ryżem był zawsze ulubionym daniem całej mojej rodziny.

Kurczak w potrawce mojej mamy  Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kurczak w potrawce mojej mamy

 

  • 1 szklanka rosołu ugotowanego na ćwiartce z kurczaka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 surowe żółtko
  • 2 łyżki kremówki

Sposób przygotowania:

Kurczak w potrawce mojej mamy
1. Najpierw gotujemy rosół z włoszczyzny i kurczaka. Odcedzamy go i odkładamy mięso.

2. Mięso dokładnie oddzielamy od kości, skóry i tłuszczu i kroimy na duża kostkę.

3. W rondlu rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i zaczynamy intensywnie mieszać trzepaczką. Na tym etapie musimy bardzo uważać żeby nie powstały grudki.

4. Partiami wlewamy najpierw mleko, a potem rosół cały czas intensywnie mieszając ( to nic że boli ręka, naprawdę warto!)

6. kiedy sos już ma konsystencję śmietany ściągamy z ognia, doprawiamy sola, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.

7. W kubku mieszamy żółtko z kremówką i wlewamy do sosu, oczywiście mieszając.

8. Na końcu wrzucamy mięso (już mi ślinka leci, na samą myśl)

9. Podajemy z ryżem.
Kurczak w potrawce mojej mamy
Najpierw gotujemy rosół z włoszczyzny i kurczaka
Kurczak w potrawce mojej mamy
Sos beszamelowy przygotowujemy na maśle
Kurczak w potrawce mojej mamy
Tajemnica aksamitnego sosu tkwi w intensywnym mieszaniu.
Kurczak w potrawce mojej mamy
Kiedy sos jest gotowy doprawiamy go i wlewamy cytrynę
Kurczak w potrawce mojej mamy
Na końcu dodajemy mięso.