Sposób przygotowania:
Kurczak w potrawce mojej mamy
1. Najpierw gotujemy rosół z włoszczyzny i kurczaka. Odcedzamy go i odkładamy mięso.
2. Mięso dokładnie oddzielamy od kości, skóry i tłuszczu i kroimy na duża kostkę.
3. W rondlu rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i zaczynamy intensywnie mieszać trzepaczką. Na tym etapie musimy bardzo uważać żeby nie powstały grudki.
4. Partiami wlewamy najpierw mleko, a potem rosół cały czas intensywnie mieszając ( to nic że boli ręka, naprawdę warto!)
6. kiedy sos już ma konsystencję śmietany ściągamy z ognia, doprawiamy sola, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
7. W kubku mieszamy żółtko z kremówką i wlewamy do sosu, oczywiście mieszając.
8. Na końcu wrzucamy mięso (już mi ślinka leci, na samą myśl)
9. Podajemy z ryżem.
2. Mięso dokładnie oddzielamy od kości, skóry i tłuszczu i kroimy na duża kostkę.
3. W rondlu rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i zaczynamy intensywnie mieszać trzepaczką. Na tym etapie musimy bardzo uważać żeby nie powstały grudki.
4. Partiami wlewamy najpierw mleko, a potem rosół cały czas intensywnie mieszając ( to nic że boli ręka, naprawdę warto!)
6. kiedy sos już ma konsystencję śmietany ściągamy z ognia, doprawiamy sola, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
7. W kubku mieszamy żółtko z kremówką i wlewamy do sosu, oczywiście mieszając.
8. Na końcu wrzucamy mięso (już mi ślinka leci, na samą myśl)
9. Podajemy z ryżem.