haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

SUPERPRZEPIS

Zrazy wołowe z mielonym w piwie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tradycyjne zrazy wołowe, to moja specjalność, ale dziś zrobiłam zrazy trochę inaczej - bez ogórka w środku i aromatycznym piwno-cebulowym sosie. Mniam!

Zrazy wołowe z mielonym w piwie Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Zrazy wołowe z mielonym w piwie

Mięso i farsz

  • 4 plastry mięsa wołowego na zrazy
  • 2 duże cebule (1/2 do farszu, 1 1/2 do sosu)
  • 100 g mielonego
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 plastry szynki wieprzowej gotowanej

Sos

Bukiet warzyw

Sposób przygotowania:

Zrazy wołowe z mielonym w piwie
1. Wołowinę rozbiłam na duże cienkie płaty. Użyłam do tego folii spożywczej, żeby mięso nie rozpryskiwało się dookoła.

2. Bułkę tarta namoczyłam w wodzie, żeby napęczniała.

3. Natkę pietruszki posiekałam. Połowę cebuli pokroiłam w drobną kosteczkę.

4. Połączyłam mielone, bułkę, pietruszkę i cebulę, osoliłam i popieprzyłam do smaku, dodałam trochę słodkiej papryki w proszku i dobrze wszystko wymieszałam.

5. Na rozbite płaty mięsne ułożyłam plasterki szynki. Doprawiłam do smaku.

5. Masę mięsną podzieliłam na 4 części i posmarowałam nią każdy płat wołowiny. Zawinęłam zrazy i zabezpieczyłam nitką.

6. Zrazy obsmażyłam na oleju ze wszystkich stron i wrzuciłam do nich pokrojoną na ósemki cebulę.

7. Zalałam piwem, dorzuciłam ziele angielskie i liście laurowe oraz odrobinę soli i dusiłam pod przykryciem dobrą godzinę, a nawet dłużej, aż mięso było mięciutkie i delikatne.

8. W tym czasie obrałam i umyłam marchewkę i opłukałam młode ziemniaczki. Ugotowałam (ziemniaki w skórce).

8. Oczyściłam brokuł i kalafior, podzieliłam na większe różyczki i obgotowałam na parze. Odcedziłam i do gorącego wrzuciłam kawałek masła.

9. czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę i lekko zeszkliłam na oliwie, dorzuciłam do tego półplasterki obranej cukinii. Przez chwilę smażyłam, żeby cukinia zmiękła, ale uważałam żeby czosnek się nie przypalił.

10. Wszystko ułożyłam na talerzu i podałam z sosem cebulowo-piwnym.
Zrazy wołowe z mielonym w piwie
Na rozbitą wołowinę ułożyłam szynkę i masę mięsną
Zrazy wołowe z mielonym w piwie
Po doprawieniu zawinęłam rolady i zabezpieczyłam nitką
Zrazy wołowe z mielonym w piwie
Zrazy obsmażyłam i dorzuciłam do nich cebulę
Zrazy wołowe z mielonym w piwie
Do podlania zamiast wody, użyłam piwa i dusiłam do miękkości
Zrazy wołowe z mielonym w piwie
warzywa ugotowałam na parze
Zrazy wołowe z mielonym w piwie