Sposób przygotowania:
Zrazy wołowe z mielonym w piwie
1. Wołowinę rozbiłam na duże cienkie płaty. Użyłam do tego folii spożywczej, żeby mięso nie rozpryskiwało się dookoła.
2. Bułkę tarta namoczyłam w wodzie, żeby napęczniała.
3. Natkę pietruszki posiekałam. Połowę cebuli pokroiłam w drobną kosteczkę.
4. Połączyłam mielone, bułkę, pietruszkę i cebulę, osoliłam i popieprzyłam do smaku, dodałam trochę słodkiej papryki w proszku i dobrze wszystko wymieszałam.
5. Na rozbite płaty mięsne ułożyłam plasterki szynki. Doprawiłam do smaku.
5. Masę mięsną podzieliłam na 4 części i posmarowałam nią każdy płat wołowiny. Zawinęłam zrazy i zabezpieczyłam nitką.
6. Zrazy obsmażyłam na oleju ze wszystkich stron i wrzuciłam do nich pokrojoną na ósemki cebulę.
7. Zalałam piwem, dorzuciłam ziele angielskie i liście laurowe oraz odrobinę soli i dusiłam pod przykryciem dobrą godzinę, a nawet dłużej, aż mięso było mięciutkie i delikatne.
8. W tym czasie obrałam i umyłam marchewkę i opłukałam młode ziemniaczki. Ugotowałam (ziemniaki w skórce).
8. Oczyściłam brokuł i kalafior, podzieliłam na większe różyczki i obgotowałam na parze. Odcedziłam i do gorącego wrzuciłam kawałek masła.
9. czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę i lekko zeszkliłam na oliwie, dorzuciłam do tego półplasterki obranej cukinii. Przez chwilę smażyłam, żeby cukinia zmiękła, ale uważałam żeby czosnek się nie przypalił.
10. Wszystko ułożyłam na talerzu i podałam z sosem cebulowo-piwnym.
2. Bułkę tarta namoczyłam w wodzie, żeby napęczniała.
3. Natkę pietruszki posiekałam. Połowę cebuli pokroiłam w drobną kosteczkę.
4. Połączyłam mielone, bułkę, pietruszkę i cebulę, osoliłam i popieprzyłam do smaku, dodałam trochę słodkiej papryki w proszku i dobrze wszystko wymieszałam.
5. Na rozbite płaty mięsne ułożyłam plasterki szynki. Doprawiłam do smaku.
5. Masę mięsną podzieliłam na 4 części i posmarowałam nią każdy płat wołowiny. Zawinęłam zrazy i zabezpieczyłam nitką.
6. Zrazy obsmażyłam na oleju ze wszystkich stron i wrzuciłam do nich pokrojoną na ósemki cebulę.
7. Zalałam piwem, dorzuciłam ziele angielskie i liście laurowe oraz odrobinę soli i dusiłam pod przykryciem dobrą godzinę, a nawet dłużej, aż mięso było mięciutkie i delikatne.
8. W tym czasie obrałam i umyłam marchewkę i opłukałam młode ziemniaczki. Ugotowałam (ziemniaki w skórce).
8. Oczyściłam brokuł i kalafior, podzieliłam na większe różyczki i obgotowałam na parze. Odcedziłam i do gorącego wrzuciłam kawałek masła.
9. czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę i lekko zeszkliłam na oliwie, dorzuciłam do tego półplasterki obranej cukinii. Przez chwilę smażyłam, żeby cukinia zmiękła, ale uważałam żeby czosnek się nie przypalił.
10. Wszystko ułożyłam na talerzu i podałam z sosem cebulowo-piwnym.
Czekoladka 2
mocsłodkości