BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Kurczak w marynacie miodowo - czosnkowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam kurczaka w pysznej miodowo - czosnkowej marynacie. Kurczaka możemy piec w piekarniku lub grillować na grillu. Kurczak jest soczysty i kruchy.

Kurczak w marynacie miodowo - czosnkowej

Składniki:

Kurczak w marynacie miodowo - czosnkowej

 

  • Kurczak około 1,600 kg,
  • oliwa 6 łyżek,
  • sos sojowy 3 łyżki,
  • miód 2 łyżki
  • słodka mielona papryka 1 łyżeczka,
  • ostra mielona papryka 1/2 łyżeczki,
  • czosnek 3 ząbki,
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka,
  • przyprawa do kurczaka 1 łyżka,
  • sól do smaku według uznania,

Sposób przygotowania:

Kurczak w marynacie miodowo - czosnkowej
Kurczaka oczyszczamy, rozbieramy na części, płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.

Następnie składniki na marynatę łączymy i nacieramy części kurczaka.

Zostawiamy zamarynowanego kurczaka na ok 30 min w lodówce.

Po tym czasie kawałki kurczaka wyjmujemy z marynaty wkładamy na wysmarowaną oliwą blachę z piekarnika i pieczemy do miękkości polewając małą ilością gorącej wody a następnie sosem wytworzonym podczas pieczenia, lub grillujemy na rozgrzanym grillu.

Tagi:

kurczak danie